Az összefogás előnyösebb

Óvári fórum

A TermészetBÚVÁR Egyesület működésének egyik éltetője rendezvényeink, szakmai fórumaink füzére, a programjainkhoz köthető tudományos kérdésekről és a vállalások teljesítésének gyakorlati tapasztalatairól mondhatják el véleményüket a részvevők. Ópályitól Csurgóig, Budapesttől Bonyhádig találkozók sora zajlott le, majd tavaly november 11-én Mosonmagyaróvár, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara adott otthont a disputának. Minden alkalommal országszépítő mozgalmunk volt a fókuszban. Neves tudósok és más szakemberek vázolták fel az otthonosabb és élhetőbb környezet megteremtésének ökológiai és környezetvédelmi hátterét, és mód nyílt a párbeszédre is.
A regionális találkozók a tágabb rálátás lehetőségét kínálják a városok és községek közösségeinek az ország más területein elért eredményekre és a hasznosítható ötletekre. Ehhez adott többletet a Környezetmegőrzés a tudomány és társadalom összefogásával mottójú találkozó. A PHARE-épület zsúfolásig megtelt előadójában tartott jó hangulatú rendezvényen a házigazda egyetem, a városi önkormányzat, oktatási intézmények, civil szervezetek és a környező településekről érkezett segítőtársaink, önzetlen barátaink tiszteltek meg bennünket jelenlétükkel.
Dr. Kocsis Sándornak, a városvédők elnökének köszöntője és személyes hangvételű előadása után dr. Czimber Gyula emeritus professzor, a kiemelkedően közhasznú TermészetBÚVÁR Egyesület elnöke tartott nagy érdeklődéssel kísért előadást Globalizálódó növényvilág – özönnövények a Szigetközben címmel. A térségben folyó botanikai kutatási program vezetőjeként a több évtizedes tapasztalatokat vetette egybe a legfrissebb vizsgálatok eredményeivel. A kedvezőtlen változások mérséklése, illetve megelőzése az ott élők érdeke is.
Ezekre a gondolatokra rímelt Garancsy Mihálynak, egyesületünk ügyvezető elnökének előadása is. Máig értékes erkölcsi tőkeként tartjuk számon, – hangsúlyozta a többi között –, hogy a Tegyük szebbé szűkebb pátriánkat! – Köszöntsük renddel, tisztasággal a millecentenáriumot! címmel kezdeményezett országszépítő mozgalmunkat az elsők között karolták fel Győr-Moson-Sopron megye települési önkormányzatai, civil szervezetei és a velünk közösséget vállaló magánszemélyek. Győrtől, Sopronig, Lipóttól Feketeerdőig sokan fogtak össze, hogy közösen vegyenek részt a környezetüket elcsúfító szemétkupacok feltérképezésében és felszámolásában, a gondozásra váró zöld területek, utcák, iskolai környékek és osztálytermek megszépítésében, csinosításában, valamint az értékteremtő munkában.
Az előadó köszönetet mondott mindazoknak, akik eddig is fontosnak tartották, hogy írásban vállalt kötelezettségeik teljesítésével a köz javát szolgálják. Példák sokasága bizonyítja, hogy a harmincöt intézmény és civil közösség, valamint a magánszemélyek vállalásainak legnagyobb része szinte hiánytalanul megvalósult, így a legjobbak átvehették egyesületünk legrangosabb elismerését.
Íme, egy csokorra való a megyei vállalásokból. Az elsők között csatlakozott mozgalmunkhoz Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata. A testület képviseletében a polgármester arról tájékoztatott, hogy mintegy ezer önkéntes közreműködésével folyamatosan csinosítják a város közparkjait és a kulturális intézmények körüli virágosított területeket.
Feketeerdő Önkormányzata testületi döntést hozott arról, hogy a szigetközi falu minden házának ablakát virágosítják, míg a közterületek tisztaságát folyamatosan ellenőrzik a lakosság bevonásával. Különösen megtisztelő volt a soproni Kitaibel Pál Környezeti-nevelési Oktatóközpont csatlakozása. A csapat lelke Andrássy Péter tanár úr, akinek vezetésével folyamatosan sokat tesznek a városi erdők tisztaságának megőrzéséért és a tanösvények gondozásáért. Az ugyancsak soproni Castanea Környezetvédelmi Egyesület a Fűzfa-forrás és a Hermész-tó környékének rendbetételére vállalkozott ötven fővel.
Leghűségesebb támaszaink ezúttal is a pedagógusok voltak. Lippótól Kónyig, Győrtől Győrságon és Győrladaméren át Lövőig általános és középiskolai tantermek és iskolaudvarok sora szépült meg, lett otthonosabb. A legszerényebb becslések szerint mintegy negyven tanterem és három iskolaudvar csinosodott, tette igényesebbé a fiatalságot a környezetével szemben. Egy győri család pedig tizenöt családot toborzott az új városrész zöld területeinek folyamatos gondozására – saját anyagi forrásból.
Kiemelkedően sokat jelentett számunkra, hogy Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata ugyancsak pártolásra méltónak találta törekvéseinket. A Szabó Miklós polgármester által jegyzett vállalások azért is figyelemre méltók, mert a mintegy harmincezres lélekszámú egyetemi város nem csupán gyógyvizeivel, hanem ápolt városképével és gondozott zöld felületeivel is kiérdemelte sokak elismerését.
A városvezetés azonban mégsem elégedett. A környezetbarát magatartás megismertetését és széles körű elfogadtatását elősegítendő áprilistól október végéig rendszeresen szervez környezetcsinosító akciókat háromszáz–négyszáz önkéntes bevonásával. Elsősorban az idegenforgalmi szempontból kevésbé érintett területekre összpontosítanak, ahol a rejtőzködő illegális szemétkupacok felszámolását tűzték ki célul, és „zöldesítést”valósítottak meg. Mivel 2008 a vizek éve volt, szeptember 20-án a Lajta városi szakaszának és a Malom-ági Lajta partszakaszának rendbetételére vállalkoztak. A közterületek és közparkok gyommentesítési programja feltehetően hosszú esztendőkre kínál tennivalót.
A városi civil szervezetek aktív közreműködése eddig is sokat jelentett. A Mosonmagyaróvári Környezetvédelméért Közalapítvány a csatlakozási nyilatkozat kitöltésével arról tájékoztatott, hogy aktivistái révén nem csupán közreműködik a városi program megvalósításában, hanem társadalmi kapcsolatrendszerével a szervezésben és mozgósításban is segít. Az összefogás így kamatozik a település és közössége javára.
A mosonmagyaróvári fórummal ismét lezárult országszépítő mozgalmunk egy szakasza. Hamarosan ismét Budapesten, az ország nyilvánossága előtt értékeljük a végzett munkát, átadjuk az elismeréseket a legeredményesebb kollektíváknak és magánszemélyeknek. Az intézmények, civil szervezetek és magánszemélyek beérkező javaslatai alapján most sem lesz könnyű a választás. A számvetés arra is jó alkalmat kínál, hogy köszönetet mondjuk a mozgalmunkhoz csatlakozott kollektíváknak, magánszemélyeknek, valamint a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karának és a Magyar Telekom Hozzáad Programjának a támogatásért.
Mi továbbra is díjtalan szakmai tanácsadással, szervezési tapasztalatainkkal és a nyilvánosság erejével segítjük a céljaink elérését. Rendezvényünkről további információk olvashatók a www.termeszetbuvar.hu, valamint a www.duoinfomovar.hu, városi események galéria honlapon.

A TermészetBÚVÁR Egyesület vezetősége

Dr. Czimber Gyula a TermészetBÚVÁR Egyesület elnöke
Pillanatképek a találkozóról

A rendezvényről további képek láthatók a www.duoinfomovar.hu városi események galéria honlapon.